Istoric

Micul satuc de pescari, Mannheim este atestat documentar pentru prima oara in anul 766.  Aceasta a fost fortificata si reinoita conform unui plan care prevedea o retea de strazi intersectate in unghi drept, dupa conceptual arhitectului olandez Bartel Janson. Localitatea avea avantajul unei pozitii plane interesante din punct de vedere strategic, fiind la varsarea raului Neckar in Rin. In anul 1607 localitatea a fost ridicata la rangul de oras.

Pe parcursul razboiului de 30 de ani orasul Mannheim a fost ocupat in anul 1622 de trupele Ligii Catolice, conduse de generalul Tilly, suferind mari distrugeri.

In anul 1689, orasul Mannheim a fost din nou distus in timpul razboiului de succesiune al Palatinatului, de trupele franceze. Aceste distrugeri au afectat toate cladirile ridicate in decursul secolului al XVII-lea. Reconstructia orasului a fost realizata de catre generalul de origine olandeza Menno van Coehoorn, expert in fortificatii.

In anul 1720, Principele Karl Philipp a mutat resedinta Palatinatului de la Heidelberg la Mannheim si a pus piatra de temelie a viitorului castel, construit in stilul barocului intre anii 1720-1760. Acest castel a fost la vremea aceea al doilea ca marime din Europa, dupa Versailles.

Sub domnia Principelui Carl Theodor orasul Mannheim a cunoscut o perioada de prosperitate economica si infloritoare din punct de vedere cultural.

Viata culturala a orasului a fost foarte bogata in evenimente, curtea de la Mannheim dobandind un renume international mai ales datorita cultivarii muzicii, dansului, teatrului si artelor plastic.

In decursul celui de al doilea razboi mondial orasul Mannheim a fost bombardat si distrus aproape in intregime de catre aliati in 151 de atacuri aeriene. Dupa reconstruire, Mannheim devine un important centru industrial, universitar si cultural.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *